Praktijk Intuitie
Aurahealing, Bach Bloesem, Chakrahealing, Edelsteentherapie, Innerlijk Kindtherapie,
Kruidenleer, Reiki en Seichem, Spirituele ontwikkeling, Workshops/Cursussen
 
Kruiden
Artikel index
Kruiden
Pagina 2
Sample Image

Zoals het een goede heks betaamt, gebruik je natuurlijk zoveel mogelijk natuurlijke producten. Niet alleen in de keuken, maar ook voor zalfjes en massageolie etc. Je zorgt natuurlijk heel goed voor je kruidentuintje. Water geven, plantjes spenen, onkruid wieden indien nodig. Bij een goed onderhouden kruidentuin is het natuurlijk erg goed oogsten. Het is natuurlijk fijn als je de kruiden zo vers mogelijk kan gebruiken. Omdat dit niet altijd mogelijk is zeker niet in de winter, geef ik hier wat tips voor het bewaren van de kruiden.

 

Heel geschikt om te drogen zijn kruiden met een sterk aroma zoals: bonenkruid, laurier, munt, oregano, rozemarijn, tijm en salie. Deze kruiden winnen nog aan smaak. Een kruid zoals peterselie verliest echter veel van zijn aroma. Bind de kruiden samen in bosjes en hang ze te drogen op een donkere, luchtige, droge plaats.

De temperatuur op de 'droogplaats' mag niet hoger zijn dan 30°C omdat anders de etherische oliën vervliegen. Dus niet in de zon hangen. Na zowat een week drogen zullen de meeste blaadjes droog zijn en kunnen ze van de takjes 'gestroopt' worden. Bewaar ze luchtdicht en in het donker.

 

Van koriander worden de vruchtjes (zaden) geoogst. Dit kruid bundel je dus samen in een bos en hang het in een zak of dichtgeweven doek, zodat de zaadjes bij het drogen kunnen worden opgevangen. Als het kruid droog genoeg is moet je de zaden eruit slaan.

 

Een magnetron of microgolfoven is ook geschikt om kruiden te drogen: leg de kruiden op keukenpapier en laat ze op de hoogste stand ongeveer 1 minuut drogen. Draai ze daarna om en laat ze verder drogen. De droogtijd hangt af van de hoeveelheid kruiden.

 

Basilicum, rozemarijn en salie kunnen worden ingelegd in olie. Zo bewaren ze hun aroma. Was de kruiden, droog ze en stop ze in een goed afsluitbare fles of pot. Overgiet ze met olijfolie of zonnebloemolie van goede kwaliteit. Laat ze zo 2 tot 3 weken trekken op een lichte plek en zeef daarna de olie.

 

Op dezelfde manier wordt kruidenazijn gemaakt. Hiervoor kan je meerdere kruiden samen in een pot doen. Overgiet ze met licht verwarmde azijn (wijnazijn of sherryazijn). Laat ze een paar weken trekken en zeef dan.

 

Voor een kruidenboter, waarin je oog gerechten kunt bakken en braden, ga je als volgt te werk. Hak de kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, melisse en peterselie fijn en meng je ze door zachte boter roeren met wat zout, peper en citroen. Dit mengsel vries je in.

 

Kruiden zoals basilicum, bonenkruid, dille, dragon, kervel, peterselie, bieslook en citroenmelisse kun je ook invriezen. Was de kruiden en hak ze fijn. Daarna dep je ze droog. Doe de kruiden in een ijsblokjesbak. Doe er water over en laat ze invriezen. Om te voorkomen dat het aroma snel verloren gaat, verwerk je de ontdooide kruiden zo snel mogelijk. Je kunt in veel gerechten ook het ijsblokje laten ontdooien.

 

Hou de kruiden zoveel mogelijk uit het licht en weg van bij een warmtebron. Een donkere koele droge plek is ideaal.

 
 Sample Image

 

 

  • Keukenkruiden om te drogen
    Dragon - Laurier - Munt – Rozemarijn – Salie –Tijm

 

  • Kruiden voor in azijn
    Bieslookbloemen – Dragon – Knoflook – Lavendelbloemen – Vlierbloemen - Venkelbloemen

 

  • Kruiden om in te vriezen
    Basilicum – Bieslook – Bonenkruid – Kervel – Peterselie - Venkelblad

 

 

  
< Vorige   Volgende >
 
© 2017 Intuitie.com Helen Binkhorst